Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lucifer (komix)

15. 4. 2016

luci.jpg

Foto: DC Comics

 

Lucifer se poprvé objevil v komiksu Sandman (v českém jazyce ve 4. díle s názvem Údobí mlh) a později se dočkal své vlastní komiksové série.

 

 

DĚJ

Lucifer vládl peklu přes 10 miliard let, ve kterých vytvořil s démony místo, kde jsou mrtví smrtelníci mučeni. Nicméně ho po čase přestalo bavit peklu vládnout. Začal být unavený z různých předpokladů a předsudků, které si vůči němu smrtelníci vypěstovali - například, že kupoval a obchodoval se zlými dušemi, což byla do značné míry lež, a že nutí smrtelníky páchat zlé skutky. Jeho vláda ho unavovala a měl pocit, že za jeho dávné vzbouření ho stihl nespravedlivý trest. 

V komiksu Sandman, kde se poprvé objevil, Lucifer vykázal všechny duše a démony z pekla a peklo uzamkl. Nakonec byla kontrola pekla předána dvěma andělům - Dumovi a Remielovi. 

Poté Lucifer odešel na Zemi. Nejprve byl ve městečku Perth v západní Austrálii a později se přemístil do slunného Los Angeles v Kalifornii.

 

 

KOMIKSY

V češtině vyšlo 9 sešitů s komiksy Lucifer + 12 sešitů Sandmana, kde se Lucifer také objevil.

 

ĎÁBEL VCHÁZÍ DO DVEŘÍ

Po Zemi kráčí ďábel. Na počátku byl Lucifer - Světlonoš svržen z nebe, aby vládl peklu. Jenže pak na tento úřad rezignoval a opustil své království, aby se mohl usadit ve městě smrtelníků zvaném Los Angeles. Nejznámější vedlejší postava z cenami ověnčené série Neila Gaimana Sandman si teď užívá poklidný důchod jako majitel exkluzivního hudebního baru Lux v L.A. Ale mise, kterou ho chce pověřit sám Stvořitel, to všechno může změnit. Pokud Lucifer bude souhlasit s tím, že udělá za nebe špinavou práci, může si stanovit vlastní cenu. Jenže ta práce i cena se ukáží být něčím víc. Velká příležitost je spojena s velkou hrozbou a Luciferovi je jasné, že nalezení cesty skrz toto bludiště bude vyžadovat nejvyšší oběť. Což pro ďáble znamená jediné: vybrat někoho, kdo ji za něj podstoupí.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

 

DĚTI A MONSTRA

Důchod bývalého vládce pekla Lucifera se vyvíjí poněkud problematicky. Ve službách nebe zachránil svět před hrozbou němých bohů a byl odměněn předmětem nepředstavitelné síly - branou, která vede do ještě nestvořené nicoty.

Ale brána sama o sobě je pouhým nástrojem. A Lucifer ho hodlá použít, aby naplnil své skutečné cíle. Jeho putování za ztracenými křídly ho zavádí do japonského zásvětí, kde vládne Izanami - do strašlivého domu komnat bez oken. Na jeho prahu zanechá Lucifer svou nesmrtelnost i veškerou moc.

Vstoupí do labyrintu pastí a zrad, kde je jen jediná věc nebezpečnější než neúspěch: úspěch.

Brána, kterou Lucifer vyřízl do textury jsoucna, mezitím přitahuje k jeho losangeleskému hudebnímu baru nejrůznější síly. Síly, které chtějí ovládnout naši realitu. Ovládnout a zničit.

A až ta bouře vypukne naplno, Luciferovi už možná nezbyde místo, kam by se mohl vrátit.

Pokračování příběhu padlého anděla, zrozeného na stránkách proslulého SANDMANA Neila Gaimana. Kniha LUCIFER: DĚTI A MONSTRA byla nominována na prestižní cenu Willa Eisnera a obsahuje čísla 5-13 pravidelné série LUCIFER.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

 

FLIRTOVÁNÍ SE ZATRACENÝMI

Jen několika bytostem se v dějinách podařilo obrátit nepřízeň osudu ve svůj prospěch tak úspěšně a v takovém měřítku, jako se to povedlo Luciferovi, bývalému oblíbenci Nebe a penzionovanému vládci Pekla. Poté, co otevřel bránu sféry mimo naši realitu, ji nejen dokázal ubránit před nevítanými návštěvníky, ale také díky ní vyšachoval ze hry své andělské soukmenovce a přitom si splnil svůj největší sen – stvořit nový vesmír se sebou samotným v roli Boha. A teď, zatímco Lucifer pracuje ve své nové rajské zahradě, jsou hybateli dalších plánů a spiknutí především ti, které zanechal ve starém světě – především v Pekle, kde nižší šlechta, vládci zatracených, hraje lidskou maškarádu a doufá, že využije moc jitřního knížete ke svým ďábelským záměrům. Škoda, že jenom pár z nich dokáže vidět rozměr síly, s níž si zahrávají – a výši sázek, které jsou v banku.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

 

BOŽSKÁ KOMEDIE

Lucifer, bývalý oblíbenec Nebe a vysloužilý vládce Pekla, nebyl nikdy příliš nakloněn kompromisům. A to se ani teď, když si vytvořil vlastní vesmír, příliš nezměnilo. Ve chvíli, kdy konečně mohl hodit veškerá omezení Božího jsoucna za hlavu, se Jitřní kníže ocitl v pozici, která mu není tak úplně cizí – shromažďuje duše pro své panství. Je tu samozřejmě rozdíl: Luciferovi noví podnájemníci zde nebudou zakoušet věčná muka, ale naopak mohou svobodně žít podle vlastní volby. Jediné přikázání, které jim bylo stvořitelem jejich světa uděleno, je to, že nesmějí nikoho uctívat. Koneckonců, nikoho neuctívat je pro Světlonoše něco jako otázka vlastní hrdosti.

Jenže pak promluví Nebe: Luciferův kosmos je urážkou přirozeného řádu věcí a musí být uzavřen za každou cenu. A jak se říká, pýcha předchází pád – a Smrti kompromisy taky nikdy moc nešly.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

 

PEKLO

Jitřní kníže už vystoupal takřka nejvýš, kam to šlo. Bývalý vládce pekel stvořil v prázdnotě za naším světem nové Jsoucno, zabydlel ho a porazil síly, které mu ho chtěly ukrást. Jenže tento úspěch neodpovídá pravému stavu Luciferových momentálních schopností. Jitřní kníže ještě stále nevládne plným rozsahem svých sil - neboť ten zůstává skryt v páru per, jež byla vytržena ze Světlonošových andělských křídel a uzmuta pomstychtivým bohem. A dokud nebude tento rozsah obnoven, je Lucifer stále nechráněný a zranitelný.

Problémem je, že má závazky, kterým musí dostát. Bez ohledu na svou omezenou moc musí odpovědět na výzvu k souboji s andělem, samotným velitelem nebeské armády, stejně jako musí splatit dluh polovičnímu andělovi Elaine Bellocové. I kdyby to mělo znamenat jeho definitivní zkázu.

Neboť, jak všichni vědí, Ďábel nikdy neporuší své slovo.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

 

DOMY TICHA

Lucifer dává dohromady posádku na cestu do Domů ticha, kde jsou týrány duše Ealine a Mony. Něco jim dluží a vládce pekel své dluhy platí. A je jedno, jak nebezpeční soupeři proti němu stojí a kolik lidí tomu bude muset obětovat.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

 

EXODUS

Mít vlastní vesmír, není žádná legrace – ani pro bývalého vládce Pekel. Světlonoš stojí proti novému ohrožení svého nového světa... a udržení jeho existence vyžaduje neobvyklou spolupráci anděla a ďábla. Lucifer rozhoduje, že všichni nesmrtelní musí okamžitě opustit jeho svět... nebo se na vlastní kůži naučí něco o tom, co to je smrt.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

 

VLK POD STROMEM

Lucifer stojí proti hrozbě, která chce zničit jak jeho výtvor, tak jeho samotného. Díky Boží nepřítomnosti se probudil vlk Fenris a s ním přichází apokalypsa.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

 

CRUX

U krví zalitých kořenů světového stromu Yggdrasilu leží mrtvý archanděl Michael. Jeho moc přešla na jeho dceru Elanii Bellocovou a jeho bratra Lucifera a vymazala je z tohoto univerza - aby si tak uvolnila cestu k závěrečnému rozpadu našeho vesmíru. Nastal čas, aby ti, kdo na sobě cítí cejch křivdy spáchané Nebem, povstali a vzali Jahveho bývalé paláce útokem - vedeni zuřivou Lilith, první ženou Stvoření, uvrženou kdysi do opovržení.

Ale ne všechny děti Lilith jsou v područí své matky a ne každá eventualita byla zvážena těmi, kdo dychtí rozbít primum mobile. Jak se na pláních Armagedonu a u zdí Stříbrného města shromažďují armády, štěstěna stále rozdává karty - a Světlonoš stále sedí u hracího stolu.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

Zdroj anotací: Databazeknih.cz

 

ZFILMOVANÉ PODOBY

LUCIFER (seriál, 2016 - ???)

Foto: FOX