Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hellblazer

15. 4. 2016

hellblaz.jpg

Foto: DC Comics

 

Ještě než dostal John Constantine vlastní sérii, chvíli se objevoval v komiksu Bažináč (Swamp Thing) od Alana Moora.

 

děj

Hlavní postavou je John Constantine, který zpochybňuje svou víru. Musí totiž čelit hříchům své minulosti, když je náhle dosazen do role ochránce lidstva proti sílícím silám temnoty.

 

Lovec démonů. Specialista na okultismus. Mistr temných nauk. Tím vším je John Constantine, blonďák, kterého neuvidíte jinak než s cigaretou v ústech. S pomocí svých znalostí a neutuchajícího sarkasmu bojuje proti démonům, kteří se snaží ovládnout lidstvo. Nebije se ani tak za síly dobra, jako spíš za to, co on sám považuje za správné. A není úplný svatoušek. Jeho věčně zatracená duše nemá místo v nebi, v pekle na něj už ale dávno čekají.

 

Když démoni zacílí na dceru jeho nejlepšího přítele, udělá všechno proto, aby ji od nich uchránil. Liv - jak se dcera jmenuje - má totiž nadání vidět "druhou stranu" - světy za naším světem - a předvídat nadpřirozené události. Díky tomu ví, že nabírá na síle nové zlo, a také ví, že ona sama je pro toto zlo hrozbou. Musí se spojit s Constantinem a projet zemi, aby společně zahnali démony tam, kam patří. A kdo ví... možná se po tomto skutku najde pro Constantina trocha odpuštění...

 

 

komiksy

V češtině vyšlo celkem 6 sešitů s komiksy Hellblazera + komiks Bažináč, kde se postava Johna Constantina poprvé objevila.

 

Syn člověka

Smrt neoblafneš... ale když ti někdo přiloží bouchačku k hlavě, budeš se o to fakt hodně snažit. Což zjistil John Constantine ve chvíli, kdy potkal Harryho Coopera. Král londýnského podsvětí chtěl oživit mrtvého syna a teď - o šestnáct let a jeden antiexorcismus později - ovoce tehdejšího Constatinova zoufalého činu konečně dozrálo, puklo a zalilo Londýn shnilou šťávou. A Constantine, o něco starší a o nic moudřejší, se konečně musí postavit tváří v tvář noční můře, kterou vyvolal.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

Těžké časy

John Constantine musí čelit peklu, s nímž se ve své dlouhé kariéře ještě nikdy nesetkal... věznici s maximální ostrahou... brutálnímu místu ovládanému brutálními lidmi, kde se jakákoliv slabost trestá smrtí... anebo něčím horším. Aby přežil, bude se muset Constantine naučit zákonům, které platí v tomto zákeřném bludišti nemilosrdných gangů, drsných bachařů i těch, kdo ve skutečnosti tuto věznici řídí. Ovšem jakmile si tyto zákony osvojí, rozhodne se Constantine naučit ostatní nová pravidla. Jiné hry. Jeho hry. A pak to začne být vážně zajímavé... Pokračování ságy s cynickým, nikotinem nasáklým mágem Johnem Constantinem v hlavní roli, které nese název Těžké časy, obsahuje kritikou oceňovaný příběh od scenáristy Briana Azzarella (100 kulek) a kreslíře Richarda Corbena (Den, Creepy).

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

Dobré úmysly

Jako by Johnu Constantinovi nestačilo, že ve vězení zažil těžké časy, pokouší se uchlácholit své svědomí tím, že se vydává do Whyllisz za rodinou Richarda „Klikaře“ Fermina - muže, na jehož sebevraždě má svůj podíl. Problém je, že Constantine má s klanem Ferminů společnou poměrně bujarou minulost - a že Ferminovi nemusí být úplně blahem bez sebe, až ho uvidí. Ale možná jsou to jen zbytečné obavy: Ferminovi mají teď totiž dočista jiné starosti - starosti takového druhu, že šokují i Constantina (a ten je už na leccos zvyklý).

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

Zamrznutí

Lidské srdce je chladné jako led. A nikdo to neví lépe než John Constantine, který ví o zlu víc než většina normálních lidí dohromady. Cena za tuto znalost je pochopitelně vysoká, ale Constantine měl vždycky štěstí - pokaždé byl poblíž někdo, koho za sebe mohl nastrčit a kdo tuto cenu zaplatil místo něj. A teď, jak pokračuje ve své pouti temnými zadními uličkami Ameriky, se znovu a znovu utvrzuje v tom, že jedinou věcí, na kterou se může doopravdy spolehnout - a kterou může využít - je lidská krutost. Některé věci se nikdy nezmění.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

Potopa

John Constantine si nejdřív odkroutil flastr v base a pak na své cestě americkými hvozdy vymetl pár temnějších zákoutí. A teď to vypadá, že se konečně dopracovává k původní prapříčině svého putování – k důvodu, proč Richard „Klikař“ Fermin spáchal sebevraždu. Ale aby se mohl setkat s Ferminovou vdovou, bude muset vstoupit do chřtánu dalšího monstra – do malebného venkovského hnízda amerických rasistů.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

 

Popel a prach

Putování Johna Constantina, které začalo ve vězení (HELLBLAZER: TĚŽKÉ ČASY) a pokračovalo přes smrduté brlohy amerických vidláků (HELLBLAZER: DOBRÉ ÚMYSLY), osamocené sruby mýtických zimních vrahů (HELLBLAZER: ZAMRZNUTÍ) až po bukolické vesničky uvědomělých neonacistů (HELLBLAZER: POTOPA), se chýlí ke konci. John Constantine se blíží k Los Angeles, městu, které pulzuje na obzoru jako obrovský černý nádor zkaženosti a dekadence a které jako by ho k sobě přitahovalo přes celý kontinent. Tady se jednou provždy vypořádá s tím, co ho pálí – se sebevraždou Richarda „Klikaře“ Fermina. Tady jeho temná americká odysea skončí.

DATABAZEKNIH / GOODREADS

Zdroj anotací: Databazeknih.cz

 

Zfilmované podoby

CONSTANTINE (seriál, 2014 - 2015)

cool-nbc-poster-constantine.jpg

Foto: NBC